Η ομάδα της ΕΔΕΥΕΠ παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της 28ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για τη γνωστή COP28 UAE, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συνέδρια στον κόσμο, με κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας για το κλίμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, οι κκ. Αριστοφάνης Στεφάτος και Ρίκαρντ Σκούφιας αντίστοιχα, συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή που εκπροσώπησε τη χώρα και λειτούργησε το Ελληνικό Περίπτερο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η ΕΔΕΥΕΠ διοργάνωσε την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στο Ελληνικό Περίπτερο εκδήλωση με τίτλο «Αξιοποιώντας το Αιολικό Δυναμικό των Ελληνικών Θαλασσών» (Harvesting the Wind Power of Greek Seas). Ο κ. Στεφάτος και ο κ. Σκούφιας συντόνισαν δύο πάνελ, όπου συμμετείχαν εκλεκτοί καλεσμένοι για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη συνέχεια της ανακοίνωσης του σχεδίου για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και άλλες δράσεις της ΕΔΕΥΕΠ που εντάσσονται στη θεματική της COP28 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Έχοντας εξαιρετικό θαλάσσιο δυναμικό και στρατηγική γεωγραφική θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, η δέσμευση της Ελλάδας να αξιοποιήσει το αιολικό της δυναμικό μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στη χώρα από την ενεργειακή της επάρκεια και αυτονομία. Της παρέχει, επίσης, την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και να προωθήσει νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσει εθνική τεχνογνωσία, και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα για την υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής.

Η εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ ξεκίνησε με μία συζήτηση που συντόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Ρίκαρντ Σκούφιας, και συμμετείχε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού WindEurope, Giles Dickson.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Στεφάτος, συντόνισε ένα πάνελ ειδικών στις υποδομές και τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου συζητήθηκε η μεγιστοποίηση της υφιστάμενης τεχνογνωσίας για τη βέλτιστη ανάπτυξη και υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών έργων. Καλεσμένοι του ήταν οι Ντένις Καραπιπέρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Archirodon Group· Nathalie Oosterlinck, Executive Officer Global Head Renewables στη JERA Co. και Πρόεδρος του ΔΣ της Parkwind· Θουκυδίδης Κουκουλιός, Head of Investments Southeastern Europe της Copenhagen Infrastructure Partners· και Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil Renewable Energy (MORE).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση του Αριστοφάνη Στεφάτου με τον Γιάννη Καρύδα, Διευθύνοντα Σύμβουλο ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, και τον Δρ. Αλέξανδρο Καρυωτάκη, Διευθυντή Στρατηγικής Ανάπτυξης και Παραχωρήσεων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Οι τρεις τους συζήτησαν τη διαδικασία και την πρόοδο των πρώτων πιλοτικών έργων για υπεράκτια αιολικά που θα αναπτύξουν οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα των πάνελ που διοργάνωσε η ΕΔΕΥΕΠ ήταν εντυπωσιακά, σύμφωνα με τα λεγόμενα των συμμετεχόντων. Ο Giles Dickson επαίνεσε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων «ως, πιθανότατα, το καλύτερο στην Ευρώπη». Ο Ντένις Καραπιπέρης δήλωσε «εντυπωσιασμένος από το Πρόγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ και ενθουσιασμένος με την προοπτική ενός τόσο αναλυτικού οδικού χάρτη», ενώ η Nathalie Oosterlinck σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει εξαιρετικό δυναμικό και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερότητα του ελληνικού Προγράμματος. Επιδιώξτε μεγέθη κλίμακας και είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε!»

Από την πλευρά του ο Θουκυδίδης Κουκουλιός ανέφερε ότι «ενισχύουμε την ομάδα μας στην Ελλάδα, καθώς βλέπουμε τη χώρα να εξελίσσεται σε παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο», με τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου να προσθέτει «αυτό το δομημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα υπεράκτιων αιολικών έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή!»

Τέλος, οι Γιάννης Καρύδας και Δρ. Αλέξανδρος Καρυωτάκης επισήμαναν τη σημασία της συνεργασίας και οικοδόμησης συνεργειών μεταξύ των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων σε έργα υπεράκτιων αιολικών. Το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων παρουσιάστηκε επίσημα από την ΕΔΕΥΕΠ στις 31 Οκτωβρίου 2023.