Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

HEREMA - History of the Company

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Σε πορεία μετατροπής των φυσικών πόρων σε ενέργεια προς όφελος της κοινωνίας.

Η εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι πρώτες σημαντικές ανακαλύψεις έγιναν τη δεκαετία του 1970 στον Κόλπο της Καβάλας, στη Βόρεια Ελλάδα, με το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου και το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Οι ερευνητικές εργασίες συνεχίστηκαν τις επόμενες δύο δεκαετίες κι εντατικοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1990 με εκτεταμένες γεωλογικές έρευνες που οδήγησαν στην ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου Κατακόλου στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Επανομής, σε μια περιοχή κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρά τη δραστηριοποίηση μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στις εξερευνητικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια, ο ρυθμός προόδου στον τομέα αυτό μειώθηκε, μέχρι τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, στις γειτονικές χώρες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η ΕΔΕΥΕΠ ιδρύθηκε το 2011 ως Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και είχε εντολή να οργανώνει, να επιβλέπει και να αδειοδοτεί έργα εξερεύνησης και παραγωγής στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ελλάδας. Τα επόμενα χρόνια έγιναν μεγάλα βήματα για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του τομέα έρευνας υδρογονανθράκων της Ελλάδας μέσω της προσέλκυσης κορυφαίων επενδυτών και της πρόσκτησης χιλιάδων χιλιομέτρων 2D και 3D σεισμικών δεδομένων.

Το 2020, με γνώμονα την πεποίθηση, ότι το σύστημα ενέργειας της Ελλάδας πρέπει να μεταβεί ταχέως προς μια βιώσιμη οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, η διοίκηση της ΕΔΕΥ ανέπτυξε ένα νέο εταιρικό όραμα, βασιζόμενο στους ακόλουθους τρεις πυλώνες: αναμόρφωση, διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμός.

Έκτοτε, οι προσπάθειες της εταιρείας επικεντρώθηκαν στην ανακάλυψη φυσικού αερίου – ενός μεταβατικού καυσίμου απαραίτητου προς την ενεργειακή μετάβαση και καθαρότερου από όλες τις συμβατικές πηγές ενέργειας. Τα έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων προήχθησαν από την ελληνική κυβέρνηση σε έργα εθνικού ενδιαφέροντος και τέθηκαν φιλόδοξοι στόχοι σε ό,τι αφορά στο εξερευνητικό έργο εντός έξι ενεργών παραχωρήσεων.

ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το 2022, σημειώνοντας τη σημαντικότερη αλλαγή από ιδρύσεως της εταιρείας, η ΕΔΕΥ μετονομάστηκε σε Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) με διευρυμένο πεδίο δραστηριοτήτων.

Σήμερα, η ΕΔΕΥΕΠ είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση και τη διαχείριση εκείνων των ενεργειακών πόρων που θεωρούνται ως ο ακρογωνιαίος λίθος για τη μετάβαση της χώρας μας προς ένα ισχυρό και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων, την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, την υπόγεια αποθήκευση αερίων και την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Μέσω της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, η ΕΔΕΥΕΠ συμμετέχει επίσης σε σημαντικά έργα υποδομής, όπως οι αγωγοί IGB και East Med, τα οποία θα ενισχύσουν την καθετοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος.