ΕΡΕΥΝΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Πρωτοστατούμε στην εξερεύνηση των θαλάσσιων και χερσαίων αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, η Ελλάδα δύναται να έχει αποθέματα αερίου και πετρελαίου αξίας πάνω από €250 δις. Η εκμετάλλευση αυτών των αποθεμάτων, με επίκεντρο το φυσικό αέριο, θα μπορούσε δυνητικά να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, προσφέροντας τη δυνατότητα για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, δρώντας παράλληλα καθοριστικά στην ενίσχυση του ρόλου της χώρας για ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με αυτόν το γνώμονα, τον Απρίλιο του 2022, όλα τα έργα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου αναδείχθηκαν σε έργα εθνικής σημασίας από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, γεγονός που επιταχύνει δραστικά τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων καθώς επίσης και τους χρόνους για τις σχετικές εγκρίσεις.

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τα δικαιώματα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και σε περιοχές όπου η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στο ελληνικό κράτος. Η διαχείριση των δικαιωμάτων αυτών έχει ανατεθεί στην ΕΔΕΥΕΠ και η εκχώρηση τους σε τρίτους γίνεται με τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης.

Use CTRL + Scroll to zoom the map

Τα ενεργειακά έργα μεγάλης κλίμακας ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας ως βασικό μοχλό ενεργειακής ασφάλειας

Φιλτράρισμα κατά τύπο στοιχείου:

ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean.

Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης) και μία χερσαία περιοχή – τα Ιωάννινα – η οποία είναι και στην πιο ώριμη φάση.