Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, εκπροσώπησε την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum VIII), κορυφαίο συνέδριο της χώρας που διεξάγεται κάθε χρόνο στην ιστορική πόλη.

Ο κ. Στεφάτος συμμετείχε μαζί με άλλους διακεκριμένους ομιλητές στο πάνελ «Πυλώνες Ενεργειακής Μετάβασης: Ενημέρωση σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» (Energy Transition Pillars & the Future of Green Energy: An Update on the Greater East Med Region).

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στον διευρυμένο ρόλο της ΕΔΕΥΕΠ σε ό,τι αφορά την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την υπεράκτια ασφάλεια – στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παρουσίασε επίσης το λειτουργικό πλαίσιο της εταιρείας ως υπεύθυνης αρχής για την αδειοδότηση και διαχείριση της ανάπτυξης των απαραίτητων ενεργειακών πόρων για τη μετάβαση της χώρας.

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε τα αδιαφιλονίκητα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που μπορούν δυνητικά να μετατρέψουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο και, κατά συνέπεια, να συμβάλλουν στη μεταστροφή του ενεργειακού μας συστήματος.

Επισήμανε, τέλος, το σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμου-γέφυρας στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με τεχνολογικές συνέργειες για την ανάπτυξη έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς και παράκτιων αιολικών πάρκων. Και κατέληξε ότι ο συγκερασμός όλων αυτών σε ένα εφικτό και βιώσιμο σύστημα, θα υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.