Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, συμμετείχε στην 27η ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας του Economist «Η Μεγάλη Μετάβαση: Γεωπολιτική – Περιβάλλον – Τεχνολογία».

Ο κ. Στεφάτος εκπροσώπησε την εταιρεία ως ομιλητής στο πάνελ «Η Μεγάλη Μετάβαση στην Ενέργεια: τι μέλλει γενέσθαι;», όπου συμμετείχαν επίσης οι Francis Fannon, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, και Daniel Franklin, Αρχισυντάκτης του The Economist.

Τα μέλη του πάνελ συζήτησαν τις επερχόμενες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο κόσμος προχωρά προς την ενεργειακή μετάβαση. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, ο κ. Στεφάτος σημείωσε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, γίνεται προσπάθεια μετάβασης αυτού του μεγέθους και αυτής της έκτασης. Και όσο κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η δυνατότητα ευελιξίας».

Ο κ. Στεφάτος παρουσίασε επίσης τη συμβολή της ΕΔΕΥΕΠ στον τομέα αυτό, και αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχετικές πρωτοβουλίες:

-Το 2021, η εταιρεία επανέφερε τις προσπάθειες για έρευνα υδρογονανθράκων. Επτά σχετικά έργα έχουν ήδη δρομολογηθεί, με τις αρχικές εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε σημαντικές ποσότητες που ξεπερνούν τη ζήτηση σε επίπεδο χώρας.

-Η ΕΔΕΥΕΠ έχει επίσης αναπτύξει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που θα παρουσιαστεί επισήμως τον Οκτώβριο του 2023. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό, αν όχι το καλύτερο στη Μεσόγειο, αιολικό δυναμικό – ιδανικό για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών που θα αξιοποιήσουν την ισχύ των ανέμων που πνέουν στις ελληνικές θάλασσες.

-Επιπλέον, η ΕΔΕΥΕΠ μελετά και ωριμάζει έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, έχοντας ήδη εκδώσει την πρώτη σχετική άδεια για τα εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή του Πρίνου.