Την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου 2024, κλιμάκιο από την ΕΔΕΥΕΠ και εκπρόσωποι άλλων ενεργειακών φορέων και οργανισμών της Ελλάδας επισκέφθηκαν τη Νορβηγία στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών.
Την ΕΔΕΥΕΠ εκπροσώπησαν οι Φλώρα Καραθανάση, επικεφαλής του Προγράμματος Υπεράκτιων Αιολικών, και Κωνσταντίνος Τζιμέας. Μέρος της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο χρηματοδότησης που λαμβάνει η ΕΔΕΥΕΠ από τα EEA grants για την υλοποίηση του έργου, με τη στήριξη και της Πρεσβείας στης Νορβηγίας στην Ελλάδα.
Τα EEA grants συνιστούν Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας που αποσκοπεί στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ χωρών της ΕΕ. Το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΔΕΥΕΠ λέγεται «Επισκόπηση του μετασχηματισμού της νορβηγικής βιομηχανίας υδρογονανθράκων κατά την ενεργειακή μετάβαση και εφαρμογή του στην Ελλάδα».
Πρόκειται για πρόγραμμα 18μηνης διάρκειας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2024 που αφορά στη έρευνα και ανάλυση της επιτυχημένης μετάβασης του νορβηγικού ενεργειακού κλάδου με την ανάπτυξη «πράσινων» λύσεων – όπως τα υπεράκτια αιολικά και η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.
Στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή αντίστοιχων τεχνικών και καλών πρακτικών στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο, με δεδομένες τις ομοιότητες των δύο χωρών – ειδικά σε ό,τι αφορά το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό τους. Και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου αυτού, η ΕΔΕΥΕΠ έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
Την ομάδα της ΕΔΕΥΕΠ στη Νορβηγία φιλοξένησαν δύο από τους σημαντικότερους ενεργειακούς οργανισμούς της χώρας, οι Norwegian Offshore Wind και SINTEF (The Foundation for Industrial and Technical Research). Το πρόγραμμα της ομάδας συμπεριλάμβανε συναντήσεις και παρουσιάσεις για στρατηγικές αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και επισκέψεις σε εγκαταστάσεις στο ναυπηγείο Aibel στο Haugesund και στο εργαστήριο Ocean Basin.
Η επίσκεψη, οι στόχοι και τα οφέλη της καλύφθηκαν σε άρθρο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα energygame.gr.