Δελτίο τύπου
Η ΕΔΕΥ στο Eastern Mediterranean Gas Conference στη Λευκωσία
Τις εξελίξεις στο πεδίο των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει η χώρα μας σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάπτυξη της τεχνολογίας για έρευνα κι εκμετάλλευση σε βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, στο 6ο Συνέδριο του “Eastern Mediterranean Gas Conference”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Μαρτίου, στη Λευκωσία.
Η ΕΔΕΥ συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρία, η οποία αφορούσε την υφιστάμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την 1η μέρα του Συνεδρίου, στο οποίο παραβρέθηκαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι διεθνών ενεργειακών εταιρειών, όπως οι ExxonMobil, Total, ENI, αλλά και των εταιρειών Energean Oil & Gas και Ελληνικά Πετρέλαια. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των τεχνικών εταιρειών Schlumberger και Halliburton ως προς τη σημερινή δυνατότητα της περιοχής να ανταποκριθεί στις ανάγκες εγκαταστάσεων για γεωτρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας του φυσικού αερίου.
Η ΕΔΕΥ υπογράμμισε τη σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο, όπου πραγματοποιούνται ή προγραμματίζονται σημαντικά έργα έρευνας κι εξόρυξης, όπως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα..
«Όσο προχωράει η έρευνα από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (1) στη Μαύρη Θάλασσα (2), όπου το βάθος του νερού περνά από μέσο ορό 1.500 μέτρα (1) σε 2.000 μέτρα (2), κι όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία έρευνας υδρογονανθράκων, μεσοπρόθεσμα (σε διάστημα 3-4 ετών), το ενδιαφέρον της βιομηχανίας θα μεταφερθεί σταδιακά στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη (3)» εκτίμησε ο κ. Μπασιάς, σημειώνοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο των καινοτομικών εφαρμογών και της ασφάλειας των υπεράκτιων γεωτρήσεων».
Επίσης, συνέδεσε τη τεχνική διάσταση με το ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής κοινότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη γεωπολιτική, τονίζοντας τη στρατηγικής σημασίας θέση της χώρας μας, ως το δυτικότερο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου και το ανατολικότερο σημείο της Δυτικής Μεσογείου. Τέλος, επανέλαβε ότι την τρέχουσα περίοδο περισσότερες από 4 παραχωρήσεις βρίσκονται σεδιαδικασία επικύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η προώθηση των 5 νέων περιοχών ερευνών σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις.