Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), ως αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για τη γεωλογική αποθήκευση CO2, εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων που ασχολούνται με την ανάπτυξη του κλάδου. Στις 10 Απριλίου 2024 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, και ο επικεφαλής του τμήματος Γεωεπιστήμης, Θέμης Ταρτάρας, συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση της ομάδας ειδικών και εμπειρογνωμόνων για έργα δέσμευσης και αποθήκευση άνθρακα (CCS Expert Group) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το CCS Expert Group δημιουργήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα (DG CLIMA), η οποία οδηγεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο βασικός του ρόλος είναι να βοηθά την Επιτροπή στην υλοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών νόμων, πολιτικών, και προγραμμάτων· να υποστηρίζει την προετοιμασία περαιτέρω νομοθετικών προτάσεων και πρωτοβουλιών· να καλλιεργεί την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών.

Καθίσταται σαφές ότι τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ, καθώς το CCS αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα επίτευξης των φιλόδοξων ενεργειακών στόχων που προβλέπουν αποθήκευση 50 εκατ. τόνων CO2 το χρόνο ως το 2030 και 250 εκατ. τόνων ως το 2050. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαμορφώνεται και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, με τη συμβολή των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών των κρατών-μελών – όπως η ΕΔΕΥΕΠ.

Στη συνάντηση της 10ης Απριλίου ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο επικεφαλής του τμήματος Γεωεπιστήμης της ΕΔΕΥΕΠ συμμετείχαν σε πάνελ συζητήσεων σχετικά με

-τα κατευθυντήρια έγγραφα (Guidance Documents) για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το CCS

-το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο και τις εξελίξεις στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως τo Net Zero Industry Act (NZIA)

-τι προβλέπουν τα ΕΣΕΚ (Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα) των κρατών-μελών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα

-την πρόοδο έργων CCS από τα κράτη-μέλη

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο αυτό σημείο, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ως μία από τις χώρες που επιταχύνουν το πρόγραμμα ανάπτυξης και υλοποίησης έργων CCS, δεδομένου ότι η ΕΔΕΥΕΠ έχει ήδη εκδώσει την πρώτη ερευνητική άδεια για την περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα.

Στις αρμοδιότητες της ΕΔΕΥΕΠ περιλαμβάνεται εκτός από την έκδοση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης CO2 και η συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου για αποθήκευση CO2 και άλλων αερίων και υγρών – όπως το φυσικό αέριο και το υδρογόνο.