Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, εκπροσώπησε τον οργανισμό στη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2024» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3-7 Ιουνίου.
Ο κ. Στεφάτος συμμετείχε σε εκδήλωση της DNV με θέμα «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ): Ενισχύοντας την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας», όπου ανέπτυξε τον κομβικό ρόλο και τις προοπτικές της ελληνικής ναυτιλίας από την ανάπτυξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων στη χώρα, σημειώνοντας ότι τα ΥΑΠ, η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, και η δέσμευση και αποθήκευση CO2 συνθέτουν μια νέα υπεράκτια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρουσίασή του ο κ. Στεφάτος ανέφερε πως:
-Μόνο για τα πρώτα πιλοτικά offshore αιολικά πάρκα στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, σταθερής έδρασης και συνολικής ισχύος 600 MW, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 18-25 πλοία διαφορετικών τύπων – από μεταφοράς προσωπικού (CTV), μέχρι πόντισης καλωδίων (CLV) και εγκατάστασης των βάσεων στο βυθό (FFIV).
-Ακόμη μεγαλύτερος αριθμός πλοίων θα απαιτηθεί για το πρόγραμμα εγκατάστασης πλωτών αιολικών πάρκων 85-130 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.300 MW.
-Για το πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων θα απαιτηθούν εξειδικευμένα πλοία, όπως σκάφη σεισμικών ερευνών (SV) και γεωτρύπανα (MODU), μεγάλες πλωτές μονάδες παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης φυσικού αερίου (FPSO).
-Μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική ναυτιλία παρουσιάζει και η δέσμευση και αποθήκευση CO2, τομέας που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 6 δισ. ευρώ, για την εξυπηρέτηση του οποίου (μεταφορά των παραγόμενων ποσοτήτων CO2 από ελληνικές βιομηχανίες προς τους επιλεγέντες χώρους αποθήκευσης – είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδας) θα απαιτηθεί επίσης σημαντικός αριθμός σκαφών και δεκάδες δρομολόγια το χρόνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ συνόψισε λέγοντας ότι «τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί μια μεγάλη ναυτιλιακή, βιομηχανική και υπεράκτια δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, με απαιτήσεις για ναυπήγηση δεκάδων νέων πλοίων, κάθε τύπου».
Και ολοκλήρωσε με τον κεντρικό ρόλο που καλούνται να υπηρετήσουν οι εγχώριες λιμενικές εγκαταστάσεις σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς. Πρόκειται για έναν καθοριστικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της υπεράκτιας δραστηριότητας που περιλαμβάνει πολλαπλούς οικονομικούς και παραγωγικούς κλάδους – από ναυπηγεία, λιμάνια και ναυτιλιακές επιχειρήσεις, μέχρι μεταλλουργίες, βιομηχανίες παραγωγής καλωδίων, logistics, κοκ.