Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνη Στεφάτο, συνομίλησε ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, Γιώργος Αποστολίδης.

Ο κ. Στεφάτος τοποθετήθηκε αναφορικά με τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, με δεδομένο ότι η ΕΕ πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα. Αναγνώρισε την ενεργειακή μετάβαση ως σημαντικό και ιστορικό στόχο για κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τις δυσκολίες που ενέχει η επίτευξη αυτού του στόχου. Σε αυτές περιλαμβάνεται το στενό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι επενδύσεις εκατομμυρίων για «πράσινες» υποδομές, τεχνολογία και έργα, και η συνεκτίμηση του τελικού κόστους για τους καταναλωτές. Κατά συνέπεια, οι υδρογονάνθρακες παραμένουν αναγκαίο «καύσιμο-γέφυρα» προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια στο δρόμο προς ένα πράσινο μέλλον χωρίς άνθρακα.

Σχολιάζοντας το υπό υλοποίηση ελληνικό πρόγραμμα για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ο κ. Στεφάτος μετέφερε την εκτίμηση των επενδυτών ότι θα ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις για τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων έως τα τέλη του 2024. Κι εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για θετική έκβαση, δεδομένης της συστηματικής συλλογής δεδομένων κατά τα τελευταία 2-3 χρόνια και του ύψους της σχετικής επένδυσης.

Συζητώντας για υφιστάμενα «έργα μετάβασης», ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρθηκε σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης πρωτοστατούν στον τομέα αυτό, αναπτύσσοντας εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για τη γεωλογική αποθήκευση εκπομπών CO2. Σχετικό έργο αναπτύσσεται και στην Ελλάδα στο κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα, αν και ο διαθέσιμος χώρος δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τις ελληνικής βιομηχανίας. Το οποίο σημαίνει ότι εξετάζεται επίσης η θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένων ποσοτήτων CO2 σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης εκτός Ελλάδας.   

Στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων CCS, ως υπεύθυνη αδειοδοτούσα αρχή η ΕΔΕΥΕΠ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με ομόλογους οργανισμούς στη Νορβηγία και άλλες χώρες.