ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΕΡΙΟΥ

Underground Gas Storage - Greece Energy - HEREMA

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΕΡΙΟΥ

Συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στη διασφάλιση της αξιοπιστίας εφοδιασμού φυσικού αερίου των καταναλωτών στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, την εποχή ή τις γεωπολιτικές συνθήκες.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα η Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ), είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού. Το σύστημα αποθήκευσης φυσικού αερίου εξισορροπεί τις διακυμάνσεις μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου, γεγονός που είναι μείζονος σημασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία η ζήτηση σε φυσικό αέριο φθάνει το υψηλότερο επίπεδο. Η ΥΑΦΑ έχει σημαίνοντα ρόλο στην ελαχιστοποίηση της ανάγκης εισαγωγής περισσότερου φυσικού αερίου σε περιόδους υψηλής ζήτησης, συμβάλλοντας παράλληλα στην απορρόφηση των απότομων διακυμάνσεων της προσφοράς. Το 2022, και ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου αστάθειας και υψηλών τιμών ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον κανονισμό αποθήκευσης φυσικού αερίου (EE/2022/1032), όπου οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου καθιστώνται ως υποδομές ζωτικής σημασίας.

Τον Απρίλιο του 2022, η ΕΔΕΥΕΠ ορίστηκε ως η αδειοδοτούσα αρχή, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, για την εξερεύνηση και υπόγεια αποθήκευση αερίων και υγρών όπως φυσικό αέριο και υδρογόνο (Ν. 4920/2022, ΦΕΚ Α '74/ 15.04.2022

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ UGS;

Το UGS είναι βασικό συστατικό του συστήματος παροχής φυσικού αερίου, το οποίο συνίσταται στην αποθήκευση μεγάλων όγκων αερίου σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς. Οι υπόγειες εγκαταστάσεις/αποθήκες είναι συνήθως ένας από τους τρεις τύπους: εξαντλημένοι ταμιευτήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, βαθείς αλατούχοι υδροφόροι και σχηματισμοί σπηλαίων αλατιού. Εκτός από το φυσικό αέριο, άλλοι τύποι αερίων, υγρών στοιχείων και ενώσεων όπως υδρογόνο, CO2 ή άζωτο μπορούν να αποθηκευτούν στο υπέδαφος.

Εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης φυσικού αερίου κατά τις περιόδους αιχμής (χειμερινή περίοδος).
Βελτιστοποίηση της εθνικής βιομηχανίας φυσικού αερίου.
Ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσα από τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΥΕΠ

Ως αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για έργα Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) εντός της Ελληνικής επικράτειας, τα καθήκοντα της ΕΔΕΥΕΠ περιλαμβάνουν τα εξής:

Έλεγχος και αξιολόγηση των αιτήσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου για έγκριση αδειοδότησης, διασφαλίζοντας ότι πληρούνται επαρκώς όλες οι τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και νομικές προϋποθέσεις.
Αξιολόγηση δυνητικών τόπων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου για την εκτίμηση πιθανών γεωολογικών σχηματισμών αποθήκευσης με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και επικαιροποιημένων γεωλογικών δεδομένων.
Καθοδήγηση των υποψήφιων αιτούντων στη διαδικασία αδειοδότησης.
Συνεργασία με τους φορείς ανάπτυξης έργου για την επιτυχή ολοκλήρωση έργων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου

ΤΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΥΑΦΑ) ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ

Το πρώτο έργο ΥΑΦΑ στην Ελλάδα στοχεύει στη μετατροπή ενός εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας σημαντικούς αγωγούς φυσικού αερίου

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας βρίσκεται 11 χιλιόμετρα νότια του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου σε βάθος 1.700 μέτρων και θεωρείται ιδανικός ταμιευτήρας για τη μετατροπή του σε υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου. Ο σημερινός διαχειριστής που διατηρεί την άδεια εκμετάλλευσης του υφιστάμενου κοιτάσματος είναι η Energean Oil & Gas S.A.

Ως το πρώτο έργο υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, το έργο αυτό θεωρείται ένα εξαιρετικά στρατηγικό εγχείρημα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο σε εγχώριο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ελαχιστοποιώντας τις εξαρτήσεις από τους αγωγούς της Δύσης. Το έργο ΥΑΦΑ της Νότιας Καβάλας είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η χώρα προχωρά στη μετατροπή του ενεργειακού της ισοζυγίου σε ένα μοντέλο χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της μετάβασης από τη χρήση άνθρακα σε φυσικό αέριο.

Τον Οκτώβριο του 2011, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβίβασε δικαιώματα της παραχώρησης της περιοχής «Νότια Καβάλα» στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Αυτό το διάστημα, ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία
Το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, δυτικά της Θάσου, στον κόλπο της Καβάλας. Καλύπτει έκταση περίπου 5 km2 .
Εκτιμώμενη επένδυση
€400 εκατομμύρια
Στρατηγική
Σύμφωνα με προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες, η ΥΑΦΑ Νότιας Καβάλας θα μπορεί να περιέχει εκμεταλλεύσιμο όγκο αερίου (working gas) περίπου 530 εκατ. κυβικά μέτρα (Nm3) και η λειτουργία της θα είναι σε δύο κύκλους ετησίως, όπου ο μέγιστος ρυθμός εξαγωγής θα φθάνει τα 9 εκατ. Nm3 ημερησίως.
Σύνδεση με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου
μέσω αγωγού